mandag 26. august 2013

HAR DU FJELLSINN? SPØR MAGASINET FRILUFTSLIV I NR. 5/2013

Friluftsliv viser til en artikkel som dukket opp i årboka for DNT for 1950 som dreier seg om å oppnå samfølelse med fjellet. Den er skrevet av Erik Arentz som var sønn av Fredrik Arentz.


"Har du fjellsinn?
Når fjellets ro blir ens egen, og sinnet synker sammen i seg selv og du blir ett med fjellet, da har du fjellsinn"


  1. Når man med glede går ut i fjellet i regnvær og blir gjennomvåt, lar det surkle i støvlene og du nyter at sinnet er så vidunderlig friskt og fritt, da har du bestått den første prøven.
  2. Når tåka kommer sigende spørs det om hjertet banker i redsel, eller om du fryktløs lar tåka sige innpå deg og lar tåkemuren skape ro om tankene. Setter du deg rolig ned og venter på at tåka skal lette, har du bestått den andre prøven.
  3. Du går deg vill når det går mot natt og veien blir borte, slik at båndene til bygda og mennesker blir revet over, og du står fullstendig alene med fjellet. Hvis redselen da får overtaket, er du veiet og funnet for lett. Men om du derimot rolig venter på morgendagen, er den siste prøven bestått. Da er du blitt sterk og funnet verdig til fjellets styrke. Du har fjellsinn.

1 kommentar:

November- symra sa...

Som Villmarkens fjerne kusine må jeg si jeg har respekt for både tåke, mørke og våte bein...Hehe. Men elsker fjellets skiftninger i vær og uvær, farger, stillhet, de lange ubrutte linjer og ikke minst muligheter for altslags aktiviter alle årstider..ikke minst muligheten til å møte dyreliv på nært hold...