torsdag 20. mars 2014

Storm og regn på fjellet

Vi hadde bestemt oss for å ta en forsinket vinterferie på fjellet denne uka. Vi tenkte at dette var som en påskeferie - årstid tatt i betraktning.

Vi reiste opp lørdag ettermiddag og ble litt skeptiske da det var tilnærmet snøfritt på Krågeland. Da vi nærmet oss Haddelandsheia - på kommunegrensen mellom Kvinesdal og Hægebostad kommuner - var der faktisk snø. Nok snø til å få en skikkelig vinterferieuke på fjellet.

Med ny transportpulk som jeg fikk av barn og svigerbarn til bursdagen min

bar det inn til hytta med utstyr og proviant for ei hel uke. Det begynte bra med skitur på søndagen. Så lenge en holdt seg unna bekker og åpent vann gikk det fint å gå på ski i området.

Så kom uværet - vind med storm i kastene - masse regn og opptil 6 varmegrader. Vi kunne sitte å se at snøen forsvant og i dag på torsdagen begynner det å bli flekker med snø - dette holder ikke til påsken - det blir nok en snøfri påske i 2014.

Det blir ikke særlig lange skiturer denne ferien! Men masse tid til rådighet så har det blitt vårrengjøring og en hel full varepulk med boss til containeren ved vegen. Det er rart hva en samler på. 

Vinden har vært så kraftig at bålpanna vår i i tungt jern veltet og veden som var stablet opp i en fin stabel rett og slett veltet i vinden. 

Det milde været gjør at det er utrolig mye fugl på foringplassen - så det er bare å sjekke fuglekassene før fuglene begynner å lage reir og legge egg. Om kvelden hører vi Perleugla - vi håper at den tar i bruk uglekassen i år. Kassen skal sjekkes i dag, slik at den er klar for en ny uglefamilie.

Oversikt over fugler som besøker oss kan en finne på http://artsobservasjoner.no/fugler/  og søke på Haddelandsheia.


For 14 dager siden fikk vi kjørt opp nytt kjøleskap med frysedel med scooter. Kjøleskapet med fryser har vi savnet heroppe, en plass hvor vi kan fryse middagsretter, brød og kaker. Da vi kom opp på lørdag så var det som lå i frysedelen tint og kjøleskapet var ikke særlig kaldt inni. Var det det ødelagt etter 14 dager? Hvordan skulle vi få levert det til service på Elkjøp på Forus? Jeg begynte å google om problemet og fant ut at nye kjøleskap/kombiskap måtte ha en minimumstemperatur på + 10 grader for å virke - dette med bakgrunn i ny type kjølevæske som krevde høyere temperatur for å virke.

Hva gjør en så? Vi har montert en liten ovn bak kjøleskapet som vi skal sette på når vi reiser hjem - vi var miljøvennlige og kjøpte kjøleskap  med beste egenskaper og ender opp med å bruke 300-500 W på en ovn for at kjøleskapet skal virke når vi ikke er her og hytta er varm.....

Eller kanskje vi kun kan bruke kjøleskapet når vi er her eller det er varmere enn + 10 grader.