mandag 7. desember 2015

En helg på fjellet med 200 årsflom.

Stengte veier
Vi reiste opp helga med 2. søndag i advent for å få litt julestemning i nysnøen. Men det ble ikke helt slik vi hadde tenkt. Det som var av snø - en ca 20 cm forsvant på fredagen i et ufattelig regnvær. Enkelt steder i Rogaland/Vest Agder ble der målt opp i mot 300 mm på 2 døgn, noe som skal være ny 2 dagersrekord. Hadde regnet kommet ned som snø, så tilsvarer det ca 3 m snø på 2 døgn!

Så denne helga ble ei skikkelig innehelg med masse lesestoff, god julemat, godt øl ifra vår Belgiatur for 14 dager siden.  (Den turen var også meget spesiell med økt terrortrussel og full beredskap),

Selv om NRK kanalene ramlet ut på Riks-TV så var det kjekt å høre DAB radio, god musikk og god dekning av flommen.

Vi fulgte med på yr.no og Vegvesenet sine trafikkmeldinger og forstod tidlig at risikerte å bli flomfast da flere veier ble stengt pga overvann. Ved Sandsvatn var der over 80 cm overvann på vegen, ved Helleland steg elva over 3,5 meter over sin normale høyde. Elvene i Kvinesdal, Egersund, Bjerkreim, Moi, Åna Sira og Feda steg og stengte dermed alle mulige veier å komme ifra Haddelandsheia til Stavanger. Det eneste alternativet var via Hovden og Haukeli, men det hadde vært en kjøretur på over 12 timer pluss ferge. Heldigvis droppet vi det alternativet og Haukeli ble tidlig stengt på grunn av snøstorm og fergene over Boknafjorden gikk for halv maskin og via Mekjarvik.
Det er godt at vi har planker på stein. Ca 20 cm overvann.

Dette er ikke et vann, men utmark/myr.

En går ikke tørrskodd på denne stien.

Torsdag var der snø - fredag var alt regnet bort